Procesul de producție este o activitate complexă, compusă din 7 pași, care necesită o atenție deosebită pentru a asigura o calitate premium.
Culesul
Culesul ceaiului, chiar și astăzi este realizată într-o manieră tradițională, frunzele fiind selectate manual și adunate cu grijă în coșuri largi. Datorită aceastei metode, suntem siguri că doar cele mai bune frunze de ceai sunt colectate și utilizate pentru producția finală. Cele mai bune frunze sunt așa numitele ”două frunze și un mugur” – ceea ce înseamnă că este cules un mugur de frunză în sine împreună cu două frunze tinere învecinate.
Greu de crezut dar un culegător de ceai adună până la 25 kg de frunze zilnic, ceea ce corespunde unei cantități finale de ceai de aproximativ 4-6 kg iar frunzele culese sunt prelucrate direct la plantație pentru a evita pierderea de aromă și calitate.
Uscarea
Timp de aproximativ 10 – 12 ore, frunzele proaspăt culese sunt împrăștiate pe covoare peste care sunt direcționați curenți de aer cald. În rezultat are loc deshidratarea frunzei de ceai cu 30% asigurându-i finețea.
Aburirea / Fermentarea
În dependență de tipul ceaiului, frunzele sunt fie aburite, fie fermentate. Procesul cu abur se aplică doar în cazul ceaiurilor verzi, frunzele fiind încălzite la o temperatură ridicată, stopând astfel procesul de fermentație, care ar avea loc în caz contrar. Prin această metodă, frunzele își păstrează aroma delicată, precum și culoarea lor verde.
Procesul de fermentare este utilizat doar pentru ceaiul negru. Aceasta constă în direcționarea unui fluxul de aer umed peste frunzele de ceai obținând ca rezultat enzime combinate cu oxigen.
Rularea
Înainte de a avea loc procesul de uscare, frunzele sunt rulate și practic rupte pe plăci de metal pentru a-și elibera uleiurile esențiale care ulterior vor da culoare și aromă ceaiului.
Uscare
Frunzele de ceai sunt uscate pe benzi pentru aproximativ 20 minute. După procesul de uscare, se obține un produs stabil numit ceai brut.
Standardizarea
În această etapă, frunzele sunt sortate în funcție de mărimea lor. Există cinci clase de clasificare a ceaiului, principalele fiind: pulbere, fanning, rupt și frunze întregi.
Amestecarea
La fabrică, frunzele sunt combinate după rețete tradiționale sau moderne, obținându-se blendul final de ceai.
Degustarea
Aceasta este etapa finală, unul din punctele cruciale, ce garantează menținerea standardelor de înaltă calitate. Degustatorii de ceai efectuează un test sensorial al gustului, mirosului, palparea și aspectul frunzelor. O probă din fiecare lot nou de ceai este inspectată de Centrul de Control al Calității Julius Meinl, înainte de a fi achiziționat.